Honungsanalyser

HONUNGSANALYSER

Sockerprofil

Honung består primärt av de två sockerarterna fruktos och glukos men även andra mono- och disackarider såsom sukros och maltos. Variationen i halten av de olika sockerarterna varierar stort beroende på honungens ursprung och även en indikation på äkthet. Vi erbjuder analys sockerarter och framtagning av sockerprofil av er honung.

HMF

 5-hydroxymethylfurfural (HMF) förekommer naturligt i honung i låga nivåer. Dock kan halten öka med uppvärmining och lagring. Det finns gränsvärden för vad som är tillåtet och för höga halter är skadligt för bina. Vi erbjuder därför analyser av HMF-halten av honung och bifoder.

MGO, DHA och HMF

Manukahonung är erkänt en honung med hälsofrämjande effekter där metylglyoxal är en av de aktiva substanserna. Marknadsvärdet på en MGO-honung är betydligt högre än vanlig honung varvid det är viktigt att marknadsföra rätt halter av MGO. Vi erbjuder ett paket av analys där halterna av MGO, DHA och HMF bestäms.

Doft och ursprung

Läs om våra analyser och utvecklingsprojekt inom geografisk ursprungsbestämning av honung, doftprofilering och lagringsstudier, mm.

Vilken är din mest unika honung?

Vi hittar de honungsbatcher som har  unika kombinationer av dofter som vore onödigt att blanda i bulk. Du då kan sälja separat som en unik honung med en specifik smakbeskrivning, givetvis till ett högre pris.  Samla in er honung från hela året eller från er biodlarförening och se vilken honung som har de mest unika doftsammansättningarna

Doftprofil

Näsan varje burk honung har sin unika karaktär. Mycket kommer från de ämnena som utgör doften av honungen. Allt från önskade doftämnen som mint, citrus och örter, till oönskade lukter som t.ex. unken, härsken, och stickande.

Vi tar fram en doftprofil för er honung som visar vilka doftämnen som är dominanta i just din honung.

Lagring

Resultaten av en lagringsstudie visar nyttan med att studera hur doftsammansättningen utvecklas över tid. Baserat på dessa resultat kan biodlaren optimera lagringstid och ta beslut kring avyttring av produkter.